dimecres, 23 de setembre del 2015

Festa del verro i la birra
























































































Festa del verro i la birra al Casal Popular Boira Baixa de Manlleu
Dissabte, 26 de setembre a partir de les 6 de la tarda

- 18h Ruta "EDIFICIS HISTÒRICS DE MANLLEU DESAPAREGUTS DURANT LA BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA"
A càrrec d'Eloi Rubio. Sortida a davant del Casal Popular Boira Baixa

- 19.30h Xerrada "SOBREN PORCS, FALTEN PAGESOS"
A càrrec de Sergi Solà, president del Grup de Defensa del Ter

- 21h Presentació i tast de les NOVES CERVESES "BOIRA BAIXA"
A càrrec de Jordi Vilaseca. Preu 2€

- 22h Sopar de PINXOS

- 23h Música amb PD RATLLES

Manifest:

És conegut per totes i tots que, en les darreres edicions de la Festa del Porc i la Cervesa, l’organització de l’esdeveniment ha volgut marcar distàncies amb les entitats que tradicionalment participaven de la festa, posant traves a la seva participació en aquesta.

Aquest fet es deu a un clar canvi d’orientació de la festa, enfocant-la única i exclusivament a la vessant econòmica de promoció del comerç i empreses i allunyant-la del model de festes populars que des del Casal Popular Boira Baixa sempre hem defensat i que considerem un element bàsic per la dinamització i la cohesió social de Manlleu. Apostem per una implicació de la ciutadania a les festes per convertir els carrers en llocs de confluència popular, de participació sincera i activa de la gent que dia a dia vertebra i fa possible el teixit associatiu i cultural de la nostra vila.

Creiem imprescindible potenciar el comerç de proximitat i ecològic davant de les grans superfícies per garantir la dinamització econòmica local i cooperativa, però no veiem incompatible aquest fet amb la participació d’entitats a la fira. Si bé aquest any no s’han tancat les portes directament a les entitats com es va fer el 2013, se’ls ha exigit el mateix preu que qualsevol empresa per poder posar una parada a la Plaça Fra Bernadí, sense tenir en compte una cosa tan bàsica com que les entitats no tenen ànim de lucre ni les mateixes capacitats econòmiques que les empreses i que són baules imprescindibles per la vida social col·lectiva del poble.

D’altra banda, també veiem amb preocupació els ideals de bellesa i estereotips patriarcals que fa anys que es promocionen en aquesta festa amb desfilades de moda que creen complexes en moltes joves i les converteixen en esclaves de la seva pròpia imatge. Aquestes passarel·les no reflexen la diversitat de la nostra societat i estan molt lluny de representar la majoria de la població manlleuenca, esdevenint aparadors de la pressió estètica inherent a la societat actual.

Per totes aquestes raons, aquest any no trobareu la parada del Casal Popular Boira Baixa a la plaça. No compartim ni ens sentim còmodes amb el model de festa pel qual s’ha apostat des de l’Ajuntament i que poc a poc va fent desaparèixer l’essència de festa popular que en els seus orígens hava tingut per convertir-la en un simple aparador. Vam intentar proposar a la ciutadania un espai alternatiu a aquesta festa a la Plaça de Dalt Vila amb diferents actes i concerts, obert a altres entitats que decidissin sumar-s’hi, però l’Ajuntament també ens va negar aquesta possibilitat, proposant-nos altres espais molt allunyats de la festa, on era inviable transmetre el missatge que preteníem.

Davant de tot això, però, no ens quedem de braços plegats. Com hem fet sempre, seguim buscant i proposant alternatives de manera constructiva a allò que critiquem i, com ja vam fer el 2013, organitzem la ‘Festa del verro i la birra’ al Casal Popular Boira Baixa. La programació començarà a les 6 de la tarda amb una ruta històrica pels edificis històrics de Manlleu desapareguts durant la bombolla immobiliària a càrrec d'Eloi Rubio i que començarà i acabarà davant del mateix Casal. A 2/4 de 8 del vespre, tindrà lloc una xerrada sobre la problemàtica dels purins a la nostra comarca -estretament relacionada amb la indústria porcina- titulada “sobren porcs, falten pagesos” a càrrec de Sergi Solà, president del Grup de Defensa del Ter. A les 9 del vespre organitzem un tast de la nostra pròpia cervesa ‘Boira Baixa’ a càrrec de Jordi Vilaseca, que tindrà un preu simbòlic de 2€, seguit d’un sopar popular amb pinxos. Per acabar la nit, tindrem música i festa amb PD Ratlles.

Us hi esperem a totes i tots i esperem seguir-nos trobant a peu de carrer, allà on tot acaba i tot torna a començar; recuperant l’espai públic i convertint-lo en un punt de trobada popular, per seguir teixint i transformant els barris, el poble i el país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada