dijous, 4 de febrer del 2010

Osona per la pau - abril 2009


















Mesa per la Pau d'Osona. Manifest.
Enguany es compleix el 60è aniversari de la creació de l'OTAN.
Ideada en un món dominat per dos blocs militars, la seva pervivència actual, un cop desaparegut un d'aquests dos blocs, encara té menys raó de ser. Només podem entendre la seva pervivència com a instrument de suport per a l'ús de la força dels Estats Units, que instrumentalitza les Nacions Unides, o simplement les obvia, si contradiu els seus interessos. L'OTAN és un obstacle per la consecució de la pau mundial. Des del final de la guerra freda, l'OTAN ha reforçat el seu paper d'eina al servei de l'acció militar d'EUA i els seus aliats, que promouen l'anomenada “guerra contra el terror”. És l'expressió del imperialisme dels EUA i els seus aliats. Un imperialisme que ha continuat provocant guerres pel control dels recursos energètics i de les zones geo-estratègiques.
Fa 23 anys el poble de Catalunya, al igual que el basc i el canari, va decidir democràticament en referèndum no integrar-se a l'OTAN.
A més, els termes d'aquell referèndum han estat incomplerts per part dels governs espanyols que van incorporar l'estat a l'estructura militar de l'OTAN sense nova consulta a la ciutadania.
A l'estat s'han instal·lat noves bases militars de l'OTAN. Molt probablement, armament nuclear d'EUA ha arribat a ports i bases militars del territori espanyol, vulnerant una altra vegada la decisió de 1986. La participació de tropes estatals a les guerres, comandades per l'OTAN, de l'antiga Iugoslàvia, i actualment a l'Afganistan, contradiu les promeses fetes llavors pel govern, que mai s'enviarien tropes en missions de l'OTAN a l'exterior.
Recollint l'esperit d'aquelles mobilitzacions en contra de l'OTAN, i en favor de la pau i la desmilitarització, diferents persones i entitats de tot tipus de la comarca d'Osona ens unim amb l'objectiu d'avançar en l'anomenada cultura de la pau i en contra de les guerres com a mètode per a resoldre els conflictes.
L'ocupació d'Irak o l'Afganistan, el suport al militarisme israelià que oprimeix el poble palestí, o l'expansió cap a l'est amb noves bases, escut anti-mísils, etc... ens reafirma, vint-i-tres anys després d'aquell referèndum, en la vigència de la lluita contra el militarisme i en favor de la pau.
Les recents concentracions, a la nostra comarca, en solidaritat amb el poble palestí, especialment amb els habitants de la franja de Gaza, han tornat a posar d'actualitat la necessitat de donar respostes unitàries a les agressions militaristes contra els pobles oprimits. La brutal desproporció de l'agressió contra un poble indefens i castigat, és la mostra de la inutilitat de la força per a resoldre els conflictes. El patiment del poble palestí és avui exemple pels que defensem la pau i la paraula davant les armes.
La consecució de la pau també s'ha de basar en la convivència i els respecte a les diferents cultures i persones. La Taula per la Pau i contra les Guerres d'Osona s'oposa i s'oposarà sempre als que intenten trencar la convivència pacífica entre les persones i les cultures. El racisme i la xenofòbia a la nostra comarca són exemple de l'avenç del feixisme i radicalment contraris a la cultura de la pau. Ens oposarem a aquells que fomenten el conflicte entre osonencs i els que busquen rèdits plantant la llavor de la xenofòbia.
Els firmants d'aquest manifest, i les persones que es vulguin adherir, defensem i reclamem:
• La recerca de sortides dialogades i pacífiques als conflictes polítics, ètnics o religiosos que pateix el nostre planeta. Ens reafirmem en la necessitat de construir un món on totes les cultures, religions i civilitzacions puguin conviure en un marc de diàleg i negociació.
• El respecte i la convivència envers totes les persones que viuen i treballen a la nostra comarca. No a la xenofòbia i el racisme.
• La defensa d'un nou ordre mundial que es basi en la justícia, el respecte als drets humans i la pau.
• El cessament de les agressions militars a persones, pobles i països. Solidaritat amb el poble palestí
• L'acabament de l'espoli, secundat per les armes, dels recursos energètics i naturals dels pobles
• El respecte a la declaració dels drets humans. Prou presons i detencions il·legals. Prou tortura. La seguretat no és excusa per retallar llibertats individuals.
• Fi de l'escalada armamentística. No a l'exportació d'armes a països agressors i a països no democràtics. Retallada de les despeses militars.
• La immediata sortida de l'estat espanyol de l'OTAN i la dissolució d'aquesta organització
Les persones i entitats que avui formem la “Mesa per la pau d'Osona”, ens reafirmem en el compromís d'impulsar de manera unitària, a la nostra comarca, la cultura de la pau, i de lluitar per un món sense guerres ni violència,

SI A LA PAU, SI A LA CONVIVÈNCIA
NO A LES GUERRES, NO A L'OTAN

Manlleu, dissabte 04 d'abril de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada