dissabte, 27 de febrer del 2010

Conferència "La Maternitat d'Elna"


Divendres, 5 de març a les 8 del vespre al Casal Boira Baixa de Manlleu

La Maternitat d'Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.

«Hi havia una mare que no tenia llet i el nen plorava de gana dia i nit. Quan es rendia de tant plorar, sadormia i ella l'escalfava amb el seu cos. Les mantes que tenien encara estaven xopes daquells dies tan dolents de febrer. Quan sortia el sol, enterrava el nadó a la sorra fins deixar-li fora només al caparró. La sorra li feia de manta. Però al cap d'uns dies el nen es va morir de fred i de gana. Jo estava embarassada i només de pensar que el meu fill naixeria en aquell infern ja em desesperava.» Mercè Domènech (Portbou, 2004)

«El llibre fa memòria històrica sobre uns fets molt desagradables que van haver de patir milers de compatriotes nostres que fugint del foc van caure a les brases. Buscaven una nova oportunitat lluny del feixisme i es van trobar una miserable estada en uns camps inhumans creats pels auto-anomenats abanderats de la llibertat, fraternitat i l'igualtat. Per sort una jove suïssa anomenada Elisabeth Eidenbenz va crear una maternitat que subvencionada per part dels suïssos va salvar la vida a centenars d'infants i les seves mares. Avui, gairebé setanta anys més tard, mentre uns diuen que no volen remoure el passat jo penso que és important que es sàpiguen les coses que van passar ja que així evitarem que es tornin a repetir fets tan desagradables com un aixecament militar. Visca la República!» Assumpta Montellà

Més informació al bloc de l'Assumpta Montellà:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada